- Memoria, forța și rezistența pot fi îmbunătățite prin antrenament și exercițiu, chiar și la vârsta a treia
- Oamenii își modelează lumea tot așa cum îi modelează lumea pe ei
- Din totalul genelor umane, numai 300 nu au omoloage la șoareci
- Reactivitate părinților la nevoile copilului poate influența inteligenșa acestuia
- Sugarii și copiii mici cărora li se citește frecvent învață să citească mai devreme
SAF – Sindromul Alcoolismului Fetal apare la expunerea prenatală la consumul de alcool și reprezintă cea mai frecventă cauză de retardare mentală și apariție a defectelor congenitale. SAF este caracterizat de o combinație de întârziere în creștere, malformații faciale și corporale și afecțiuni ale sistemului nervos central.
Între problemele corelate cu SAF se pot include, la sugar, reactivitatea redusă la stimuli, timpul mare de reacție și acuitatea vizuală redusă. Unele efecte ca retardarea, problemele comportamentale și de învățare și hiperkinetismul tind să persiste în timp.
Pentru că nu se cunoaște un nivel al consumului de alcool în timpul sarcinii, care să fie sigur, cel mai bine este ca femeia să evite alcoolul de când se gândește să rămână însărcinată până la încheierea alăptării.
Nașterea prin cezariană – dezavantaje
Nașterea prin cezariană presupune riscul de complicații grave la mamă, cum ar fi sângerare, infecție, vătămarea organelor pelviene și dureri postoperatorii precum și un risc sporit de apariție a problemelor în sarcinile ulterioare. Totodată, mama privează bebelușul de unele beneficii importante ale nașterii normale: secreția masivă de hormoni care curăță plămânii de lichid, mobilizează rezervele de energie pentru a hrăni celulele și pompează sânge către inimă și creier.
Riscurile postmaturității
Postmatur = fetus care încă nu s-a născut în termen de 2 săptămâni după cele 42 normale.
Aproape 6% dintre femeile însărcinate nu intră în travaliu după 42 de săptămânii iar copilul este considerat postmatur. Copiii postmaturi continuă să creascp în uter și tind să aibă corpul lung și subțire. Însă spre sfârșitul sarcinii nu mai beneficiază de irigare adecvată cu sânge și o explicație poate să se refere lșa placentăcare a îmbătrânit și a devenit mai puțin eficientă și ar putea să furnizeze mai puțin oxigen.
Întru cât fetușii postmaturi riscă vătămări cerebrale medicii declanșează travaliul pe cale medicamentoasă sau recurg la cezariană.